Årets løkplanter i Jernbaneparken fikk mye positiv oppmerksomhet. Bare dette bildet ble delt til hele 30.000 på Facebook. FOTO: HAMAR KOMMUNEParken har nå tre ”blomstringer” i løpet av sesongen. Det starter med påskefjær og fortsetter med løkplanter til sommerblomstene tar over. Arter og farger varierer fra ett år til et annet, men uansett er parken en plass som beundres, fotograferes og skaper stolthet hos hamarsinger flest.

Prioritert
Parken har da også høy prioritet når det gjelder stell og vedlikehold, og Kommuneentreprenørens ansatte har mange timer med stell av busker og bed, plen og grusganger. Buskene i parken er for øvrig kinasyrin, alperips og vanlig syrin. Sammen med hvite Hamarbenker, fontene og Skule Waksviks ”andefamilie”, dannes en oase av velvære – for de som reiser, de som kommer og de som bare er i byen vår.  

Historien
Plassen der parken ligger i dag, har en lang historie. Den ble tegnet inn på Røyems byplan fra 1849, som en av tre trekantplasser i ytterkanten av Hamar. Navnet var da Jernbaneplassen.  Forslag til opparbeidelse og beplantning kom i 1926 av tidligere Hamarborger og bygartner i Oslo, Marius Røhne. Allerede samme år startet arbeidene med å få parken i stand.

Ikke alltid en pryd
Men parken har ikke alltid vært like fin. I årene etter 1960, forfalt parken gradvis. Ikke før i 1990-1991, ble det på nytt tatt et krafttak for å ruste opp de 700 sentralt beliggende kvadratmeterne. Daværende bygartner Leif Sunde fant fram de gamle planene, og sammen med bedrifter i området rundt parken, fikk kommunen gjenåpnet en flott park 27. september 1991.

I året 1993 ble den kåret til ”Årets grønne park”, og siden da har den vært både grønn og blomstrende – til alles glede!

Jernbaneparken 2017