De aller fleste som blir smittet av koronavirus, blir ikke alvorlig syke. Men barn kan bli redde av det de hører og leser om sykdommen. Her har vi samlet lenker og tips til familiene: 


Helsedirektoratets video

Mange barn har spørsmål om koronavirus, og Helsedirektoratet har laget en video som retter seg mot barn og unge. I videoen svarer Helen (lege i Helsedirektoratet) på spørsmålene fra Hermine på 13 år.


«Foreldrekodens» podcast 

I Aftenpostens podcast «Foreldrekoden» svarer familieterapeut Hedvig Montgomery på spørsmål om oppvekst, oppdragelse og det å være forelder. Her kan dere høre episoden som handler om koronaviruset: korona-viruset – få kontroll på egen og barnas frykt.
 

Artikler beregnet på foreldre med barn

Bufdir gir trygge råd til foreldre

Tips til hva man kan si til barna om koronaviruset

  • Som andre forkjølelsesvirus kan det smitte når noen hoster eller nyser mot deg. Derfor bør alle helst hoste inn i et papirtørkle. Dersom man ikke har noe papirtørkle, er albuekroken et alternativ.
  • Forkjølelsesvirus kan også smitte hvis man får virus på hendene og tar seg i ansiktet etterpå. Derfor er det viktig å vaske hendene eller bruke "antibac" når man har tatt på dørhåndtak, holdt i penger eller rørt andre ting som mange andre har tatt på. Det er spesielt viktig å vaske hendene før man skal spise.
  • Koronaviruset er ikke farlig for de fleste. Grunnet til at det er mye oppstyr nå, er at det kan være farlig for noen få.
  • De som kan ha blitt smittet, må holde seg hjemme en stund så vi er sikre på at de ikke smitter noen andre.
  • De som blir veldig syke, kommer til å bli lagt inn på sykehus og få behandling.

Aftenposten junior har gode svar på mange spørsmål, som er tilpasset barn:

(Gjengitt med tillatelse)

1. Hva er koronaviruset?Det er et virus som ble oppdaget i Kina. Det ligner på vanlig influensa. De fleste som får det, blir bare litt syke. Men noen blir veldig syke, og noen har også dødd av viruset.
2. Hva gjøres for å hindre at smitten sprer seg? 

Land over hele verden gjør alt de kan for å stoppe at flere blir smittet.

Noen land har stengt skoler, kinoer og butikker. I Kina er millioner av mennesker bare hjemme. Derfor blir det solgt mange flere Playstation og Nintendo Switch i landet enn det pleier å gjøre.

Kinesiske pengesedler blir vasket og lagret på et sikkert sted i to uker, for å fjerne eventuell smitte.

I Italia blir fotballkamper utsatt og konserter avlyst.

I Iran spilles fotballkamper uten tilskuere.

3. Hva kan jeg gjøre for å unngå å bli smittet? 

Vask hendene dine ofte og grundig.

Ikke host eller nys ut i luften. Bruk et papirtørkle, eller albuekroken.

4. Hvordan kan jeg vite om jeg er smittet? Koronaviruset ligner på vanlig forkjølelse og influensa. Du hoster, puster tungt, får feber og vondt i halsen.
5. Men hvordan kan jeg vite at det ikke bare er en vanlig forkjølelse?Hvis man bor i Norge og har slike symptomer nå, er det mest sannsynlig ikke koronaviruset så lenge du ikke har vært i land der andre er smittet av viruset. Men er du i tvil, ring fastlegen eller legevakten.
6. Finnes det noen medisin mot koronavirus? Det finnes ingen medisin mot koronaviruset ennå. Men forskere over hele verden jobber nå for å lage det.
7. Er det farlig å bli smittet av koronaviruset? For de aller fleste er det ikke farlig å få koronaviruset. Men for eldre og personer som har en alvorlig sykdom fra før, kan det være farlig. 
8. Trenger vi å være redde?Barn trenger ikke være redde for viruset. Barn blir mindre syke enn voksne. Og de fleste voksne får også bare mild sykdom. 
Kilder: Overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet, Aftenposten, NTB og CBBC. 

 

Trenger du noen å snakke med?

Her finner du en oversikt over hvem du som foreldre kan prate med om ulike utfordringer.

 

Informasjonsplakat som kan printes ut:

Råd for å forebygge smitte - plakat