Stengte bibliotek er et demokratisk problem. Som følge av koronakrisen har alle bibliotek i Norge stengt for fysisk besøk. Å sikre befolkningen gratis tilgang til kunnskap og kultur, samt være arenaer for formidling og debatt i lokalsamfunnet, er bibliotekenes viktigste samfunnsoppdrag.

Innlandet fylkesbibliotek med ny portal

Klikk for stort bildeFylkesordfører i Innlandet Even Aleksander HagenFylkesordfører Even Aleksander Hagen er glad for at fylkesbiblioteket nå samler både nasjonale og lokale digitale tjenester for innbyggerne i Innlandet.

– Det kan for mange bli litt ekstra fritid hjemme i disse koronatider. Jeg oppfordrer derfor alle til å sette seg inn i og å bruke de digitale bibliotektjenestene. Bibliotekene i Innlandet har mange dyktige og kreative medarbeidere, og jeg blir imponert av å se nye gode løsninger for leseglade innlendinger, sier fylkesordføreren.

Digital formidling

IKT- og kommunikasjonsrådgiver i Innlandet fylkesbibliotek, Olav Birketveit, har utviklet nettsiden som skal oppdateres løpende. Siden er lett å bruke på alle digitale flater og er spesielt tilrettelagt for mobile enheter.

Siden lanseres i dag og er rettet mot alle innbyggere og alle aldersgrupper.

– Her kommer det også digital formidling fra bibliotekene i Innlandet etter hvert, sier Birketveit.

– I første omgang har vi laget en samleside for digitale tjenester som bøker, film, musikk, forskningsartikler, Boklek, digital formidling med mer, avslutter han.
 
Følg denne lenken for tilgang: Digitale bibliotektjenester for Innlandet

Regjeringen og Nasjonalbiblioteket med krisepakke til bibliotekene

Kulturdepartementet har bevilget 30 millioner ekstra til bibliotekene. Midlene skal gå til innkjøp av e-bøker og utvikling av plattformer og metoder for digital formidling. Alle skoleelever i Norge gis gratis tilgang til Nasjonalbibliotekets digitale samlinger.

Midlene som skal gå til e-bøker, totalt 20 millioner, er fordelt til fylkesbibliotekene etter folketall. Innlandet fikk tirsdag 24. mars 1,4 millioner kroner av denne potten.

Kjøper inn flere e-bøker

Fylkesbiblioteket vil også bidra økonomisk til å kjøpe inn flere e-bøker i perioden vi er inne i.

- Dette tiltaket vil være en del av fylkeskommunens bidrag for å sikre tilgangen til og møte økt bruk av digitale bøker, sier fylkesbiblioteksjef i Innlandet, Tone Nyseter.

Fylkesbiblioteket administrerer konsortiet for e-bøker for hele Innlandet og vil følge opp krisepakken fra regjeringen. 

Karanteket.no

Karanteket

Med stengte bibliotek landet over, må bibliotekene nå ut til sine brukere på nye måter. Meieriet bibliotek og Nordland fylkesbibliotek har derfor utviklet Karanteket, en samleside over digitale bibliotektjenester.

Her finner du mange digitale tjenester, inkludert smittefrie arrangementer og podcaster.

Har du ikke lånekort?

Nasjonalbiblioteket lanserer nå sammen med Bibliotek-Systemer As diLånekortgitalt nasjonalt lånekort. 

Dette er et fullverdig nasjonalt lånekort som lånere uten nasjonalt lånekort fra før kan skaffe seg ved å registrere seg på nb.bib.no

Tjenesten krever at man identifiserer seg ved hjelp av ID-Porten (MinID, BankID, m.fl.). 

Som digital nasjonal låner har man tilgang til nasjonale bibliotektjenester som f.eks. Filmbib.  For å få tilgang til tjenester ved lokalt bibliotek må man kontakte biblioteket for å knytte seg opp.